19 Mayıs 2014 Pazartesi

Taşeron Firmalar Sistemi Kaldırılsın!.

"Bin nasihat bir musibetten iyidir."
                                                  Atasözü

Soma'da yaşanan travmanın ağır sonuçları tartışılmaya başlandı.Bu travmayı oluşturan en önemli nedenlerden birisi de kuşkusuz "Taşeron Firmalar" gerçeğidir.

Yıllardır toplumun emek gücünü istismar ederek,insanları köleleştiren bu sistemi maalesef halk,kendi oylarıyla destekleyerek,bu günlere getirmiştir.
"İş ve İşçi Bulma Kurumu" gibi çalışan bu sistem,özellikle Anadolu'da yaygın biçimde çalıştırılıyor.Sistem eleman arayanlarla iş arayanları buluşturuyor.Asgari ücretle işe başlatılan insanlara maaşları bu işletmeciler tarafından ödeniyor.Yani,işveren çalışan işçinin maaşını taşeron firmaya ödüyor.Taşeron firmada işçiye ödeme yapıyor.Dananın kuyruğu da işte burada kopuyor.
Çünkü;taşeron firma,işe alırken yaptığı sözleşmeye dayanarak,asgari ücret üzerinden komisyon kesiyor.Örneğin;net 891.04 TL olan asgari ücretten bir çalışanın eline 750-800 TL civarında para geçiyor.İtiraz eden çalışanın iş akti iptal ediliyor.İnsanlar iş kaybetme korkusuyla ne itiraz edebiliyor,ne de dava edebiliyorlar.itiraz etseler bile,başka yerlerde iş bulma şansları da kalmıyor.Çünkü; itiraz eden hakkında diğer taşeron firmalar hemen uyarılıyor ve  başka işe girmesi engelleniyor.Üstelik,her yıl sonuna doğru giriş-çıkış yaptırılarak tazminat hakları da yok ediliyor.Bununla kalsa ne ala.Ücret artış hakları da yok oluyor.Dahası son bir ayı ücretsiz izin şeklinde geçirdikleri için sosyal hakları gasp ediliyor.Aynı iş yerinde devam ederlerse,yeniden asgari ücretle devam edebiliyorlar.
Böylesine bir kölelik sistemi işverenlerinde işine geliyor.ücret artışı yok.tazminat ödeme derdi yok.Ne güzel bir iş değil mi?

Maalesef Türk Halkı,yapılan referandumlarla hükümetin ekonomik paketlerini onaylayarak,destekledi.Paketin içinde "Taşeron Firmalar" da bulunmaktaydı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder