29 Temmuz 2013 Pazartesi

Çocuğunuzun Uyuşturucu Bağımlısı Olmasını Engelleyin

Değerli anneler-babalar ve yetkili amirler,
Umarım,bu sayfada paylaştığım yazı içeriği çok geniş kitlelere ulaşır ve önlem alınması için faydalı olur.

Yaşadığımız toplumu oluşturan bireylerin her birinin ilgisini çeken farklı türde hobileri mutlaka vardır.Bunların bazılarını spor,müzik,dans,yüzme,resim yapma,doğa etkinliklerine katılma,kahvehanede tavla,okey,briç oynama,at yarışı oynama,şans oyunları oynama,alkol kullanma,sigara alışkanlığı,internet bağımlılığı... gibi sıralayabiliriz.
Bunların tutku halinde yaşama dahil edilmesi zaman içinde sorunlara neden olabiliyor.

Tutkuların sorun oluştuğu aşamayı "bağımlılık" olarak adlandırmak sanırım yanlış olmaz.
Örneğin;alkol bağımlılığı,sigara bağımlılığı,kumar bağımlılığı yada şans oyunlarına olan bağımlılıklar toplum yaşamını derinden etkileyen bağımlılıklar olarak,bir biçimde yaşayan herkes tarafından mutlaka bilinmekte yada yaşanmaktadır.

Üstte saydığımız örneklerle ilgili insanların perişan olduğunu ve ailelerin dağıldığını ya görmekteyiz yada mutlaka duyuyoruz.
Görüyor yada duyuyoruz da önlem almak için ne yapıyoruz.

Edindiğim izlenimlere göre neredeyse hiç bir şey yapmıyoruz,gerçeğiyle karşı karşıya kaldım.

Gelelim yazımızın asıl konusuna:
Önce küçük bir uyarım olacak.Burada paylaştığım düşünceler bilimsel araştırmalar ve tıbbi sonuçlara göre değildir.Karşılaştığım insanların anlatımı ve kendi gözlemlerime dayanmaktadır.Özellikle yetişme çağında çocukları olanlar,konuya ilgi duyduklarında mutlaka profesyonel odaklardan bilgi almalıdırlar.

Sigara,alkol,kumar gibi bağımlılıklar bir takım yasal önlemlerle ve tıbbi desteklerle tedavi edilebiliyor.Zor ve masraflı  bir süreç yaşansa da,çözüme ulaşılabiliyor.

Ancak,özellikle yukarıdaki sıralamaya koymadığım ve ayrı tutmak istediğim bir bağımlılık türü daha var ki,ancak yaşayanların bile anlatamadığı bir gerçek tehlike ile karşı-karşıyadır,tüm toplum.

Bu bağımlılığın adı,sık duyduğumuz ama,çok detaylı bilgiye gerek duymadığımız,yada başımıza gelmedikçe anlayamayacağımız bir bağımlılık türü olan "Uyuşturucu Bağımlılığı" olarak,üstelik çok sık duyduğumuz bir bağımlılık,türüdür.

Anneler-babalar, yetişme çağında çocukları olanlar, her geçen gün çığ gibi büyüyen bu bağımlılıktan çocuklarınızı korumak için,mutlaka konu ile ilgili geniş ve doğru bilgilenmeye odaklanın.

Diğer bağımlılık alışkanlıklarının tedavisi uzun ve masraflı da sürse,kurtuluş için bir ümit oluşuyor.
Ancak,uyuşturucu bağımlılığının neredeyse sıfıra yakın bir kurtuluş şansı bulunmaktadır.

Uyuşturucu kullanmaya başladığını nasıl anlayabiliriz?

Çocuğunuzu gözlemleyin
Arkadaş seçimi çok önemli rol oynamaktadır.Çocuğunuzun kimlerle arkadaşlık yaptığını mutlaka gözlemleyin.
*Gözleri kızarıyorsa
*İçine kapanık ve sessiz kalıyorsa
*içine kapanık ve sessiz duran çocuğunuz aniden hırçınlaşıyorsa
*Devamlı uyuyorsa
*Hiç bir şey yapmak istemiyorsa
*Kaldığı odanın kapısını kilitliyor ve uzun süre içeride kalıyorsa
*Çok sık bahaneler üreterek, dışarıya çıkıyorsa
Mutlaka,çocuğunuzu yakın takibe alın ve kimlerle nasıl bir arkadaşlık ilişkisi içinde olduğunu öğrenin.Devamlı birlikte olduğu arkadaşları ve aileleri ile tanışın ve ilişkili kalın.

Uyuşturucu Bağımlılığı anlaşıldığında;
*Çevre değişikliği yapılmalıdır.
Çocuğunuzun uyuşturucu kullandığını anladığınız anda ilk yapmanız gereken ve en etkili yöntem,yaşadığı çevreyi ve arkadaşlarını terk etmesini sağlamaktır.Gerekirse şehir yada bölge değiştirilmelidir.
*Yalnız bırakılmamalı
Çocuğunuzu gözünüzün önünden kesinlikle ayırmamalısınız.Yeni edineceği arkadaşlarını iyice tanımalısınız.Tanımadığınız ve şüphelendiğiniz yabancılardan uzak tutmalısınz.
*İletişim araçlarından uzak tutulmalı
Cep telefonu,ev telefonu ve internet gibi araçları iyi kontrol etmelisiniz.Kesinlikle şahsına ait telefon ve internet kullanımını yasaklamalısınz.
*Mutlaka konu ile ilgili bir Amatem kliniğiyle ilişkiye girmeli ve tıbbi sonuçlarını öğrenmelisiniz ve tıbbi tedavi almasını sağlamalısınz.

Önemli Not: Edindiğim izlenimler sonucunda uyuşturucu bağımlılığından kurtulmanın kesin bir çözümü olmadığı kanısını edindim.
Tek çözümü, bağımlı olan kişinin her hareketinin kontrol edilmesi ve göz önünden ayrılmasını engellemek çabası içinde olunması gerçekliği vardır.
Devlet desteğinin tam anlamıyla yapıldığını şu an için söylemek maalesef zor görünüyor.Umuyorum,yakın zamanda bu konuya el atılır ve destek sağlanır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder