7 Eylül 2012 Cuma

Mahmutpaşa Pazarlık Günleri

Mahmutpaşa-Tüccar ve Esnafları Koruma/Çarşıları Güzelleştirme Derneği öncülüğünde Fatih Belediyesinin desteği ile düzenlenen "İndirim Günleri" festivalinin yapıldığını medya organlarından öğrendim.
Yüzde yetmişe varan indirimler yapıldığını da aynı yayın organları açıklıyordu.

Okula giymeye bir takım elbise ile ayakkabı,gömlek,kravat alırız,düşüncesiyle Mahmutpaşa'nın yolunu tuttuk.
Mahmutpaşa,her zaman kalabalıktır da,festival haftası nedeniyle biraz daha kalabalıklaşmıştı.
Kapalı Çarşıdan aşağıya doğru yürüdükçe,"İndirim Günleri" çağrışımı yapan hiç bir etkinlik  emaresi göremeyince,"Festival bitti mi acaba? diye düşünmeye başladık.
Dükkanlardan,mağazalardan ansızın fırlayan ve canınızı almak istercesine önünüze atlayan,korkunç ,cırtlak sesli çığırtkanların, küstah tavırlı hareketlerle müşteri yönlendirme sesleri işin suyunun çıktığını gösteriyordu,adeta..
Sonra bir kaç mağazanın girişinde göze hitap etmeyen,öylesine iliştirilmiş festival katılım afişleri görmeye başlayınca,üzerlerinde yazan tarihlerden festivalin hala devam ettiğini anlayabildik.
Duruma bakılırsa,festivale bütün çarşı katılmamıştı.
Neyse ki,katılanların büyük çoğunluğu giyim üzerine olduğu için bize uygundu.
Sırayla bir kaç mağazayı dolaştık.Ama,fiyatları kıyaslamak için ne bir etiket nede indirim olduğunu gösteren bir pankart filan bulunmuyordu.
Mağaza sahiplerine,"İndirim Günleri" diyorsunuz ama indirim olduğunu nereden anlayacağız? Neye göre neyi indirimli alacağımızı anlayacağız?",diye sorduğumda,"Söylenen fiyatlar,bu hafta için belirlenen fiyatlardır" açıklaması,doğrusu içimize sinmedi.
Mağazanın birisine girdik ve üç metre uzunluğunda bir askılıktaki elbiselerin fiyatını sorduk.Festivale özel indirimli fyatlarını sorduğumuz tezgahtar,el yordamı ile bir baştan yarım metre kadar ölçerek,(15-20 takım),bunlar 170 TL,dedi.Sonra bir metre kadar bir bölümü işaret ederek,bunlar 190 TL dedikten sonra ,kalanlar için 210 TL fiyatını söyledi.
210 TL olanlardan daha kaliteli düşüncesiyle bir takım elbise beğendim.Alırdın-alamazdın,verirdin-veremezdin,derken pazarlık sonucu 110 TL'ye bıraktı.
İçime bir kurt düştü ama ses çıkartmadım.Sonra 170 TL olanlardan bir takım daha beğendim.Onu da 110 TL'den bırakınca,üstelemedim ve ikisine de almadım.
Daha sonra fazla oyalanmadan Mahmutpaşa'dan ayrıldık.O gün bir şey daha dikkatimi çekmişti.Çok kalabalık olmasına rağmen kimse alış-veriş yapmıyordu.Halkın,esnafa bir güvensizliği olduğu,bakışlardan belli oluyordu.
Sonraki günlerde medyada bu konu hakkında yazınca,kendi kendime hak verdim.
Bu festivalin kazananları,alış-veriş yapmayan halk oldu.Kaybedenleri ise,kusura bakmasınlar allı- şanlı Mahmutpaşa esnafı oldu.Ya öylesine bir festival düzenlemeyeceklerdi. Yada düzenledilerse de,hakkını vereceklerdi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder